'Sib. 7.5: Sound problems '

Messages in this thread

Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 02:42AM
     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Bob Morabito, 04 Apr 02:55AM
         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 10:54AM
             Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 11:15AM
                 Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 11:43AM
                     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 11:51AM
                         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 12:29PM
                             Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 01:23PM
                                 Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 07:17PM
                                     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 08:04PM
                                         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 09:47PM

Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 02:42AM
I've been using Sibelius since 2000, first working with version 3.0. Just installed 7.5, an upgrade from version 6. Version 6 worked fine. Sib 7.5 is not working.

Get no playback on the sample files included with version 7.5, and in addition version 7.5 crashes when opening a score I created from version 6.

Upon starting Sibelius, the opening music theme plays.

When I open a sample score and press P, the green playback bar moves, but there is no sound. The mixer window appears -- the mixer thinks it is creating sound (blinking lights for each channel) but no sound comes out. The configuration is set for "Sibelius 7 Sounds (jazz)" All sound sample DVDs have been installed. If I choose "General MIDI (basic)", it plays back with bad sounds, but no other configuration creates sound.

Would like to first get playback of sample scores to work, then worry about crashing on earlier scores.

Equipment: Dell Studio XPS 435 T. 8 GB RAM. 64 bit Windows 7. M-Audio Delta 1010 LT sound card installed.

This system works well with various sound software like Reaper.

Is there a configuration step(s) in addition to the installation of the DVDs that must be taken?

Any suggestions about how to get playback to work on a sample score? (I'll worry about crashing on opening my version 6 scores later.)

Thanks for your help.

Tim Berens
http://timberens.com

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Bob Morabito - 04 Apr 02:55AM
>All sound sample DVDs have been installed.

When you installed the sound library from the DVD's, did you use all FOUR disks?

What is the size in GB of your Sib 7.5 Sound library?

Thanks Bob

--
Bob Morabito
Sib 6.2, 7.1.3. 7.5 Mac OS 10.7.5 iMac 8GB RAM

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 10:54AM
Bob:

Thanks for your reply. I installed all four disks.

Where is the Sib 7.5 library stored on a windows machine?

Thanks,

Tim
http://timberens.com

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Robin Walker - 04 Apr 11:15AM (edited 04 Apr 11:43AM)
> I installed all four disks.

Yes, but did you install **Sounds** from all four disks? On the first disk, there is a Sibelius 7.5 application installer, and a Sibelius 7 Sounds installer. Did you run both from the first disk?

> Where is the Sib 7.5 library stored on a windows machine?

The Sibelius 7.5 Sounds library is installed at the location you chose during the sounds installation process.

If you cannot remember where you chose to put the sound library, you can look up the current location in the Windows registry at:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Avid\Sibelius Sounds\Sibelius 7 Sounds\ContentPath

If you accepted the default location, then, on 64-bit Windows, the Sibelius 7 Sounds library is installed at:
C:\Program Files (x86)\Avid\Sibelius Sounds\Sibelius 7 Sounds\

If you open the Properties panel for the "Sibelius 7 Sounds" folder at the end of the path given above, then, for the 7.5 version, the size of the contents should be exactly:
36,848,526,320 bytes

If the figure is anything other than that, then the Sibelius 7 Sounds library is not completely installed.

--
Sibelius 7.5/7.1.3/6.2/5.2.5, PhotoScore Ult 7.0.2, Dolet 6.3 for Sibelius, Windows 7 32-bit SP1, 4GB RAM

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 11:43AM
Thanks for your reply.

I ran the sound installer on the first disk, then installed the following 3 disks, using the default installer when the disk was placed in the drive.

The folder "C:\Program Files (x86)\Avid\Sibelius Sounds\Sibelius 7 Sounds" has these properties:

Size: 34.3 GB (36,848,526,320 Byes)
Contains: 1,147 files, 18 folders
Attributes: Read Only

Thanks,

Tim Berens
http://timberens.com

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Robin Walker - 04 Apr 11:51AM
Good, that looks as if the Sibelius 7 Sounds library is installed correctly onto hard disk.

Please attach a screen-shot of the "Audio Engine Options" dialogue window of Sibelius.

--
Sibelius 7.5/7.1.3/6.2/5.2.5, PhotoScore Ult 7.0.2, Dolet 6.3 for Sibelius, Windows 7 32-bit SP1, 4GB RAM

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 12:29PM
I don't have screen shot software. Here are the options:

Use virtual instruments and effects box is checked.

Audio Interface
Interface: Line 3/4 (M-Audio Delta 1010LT) (DS)
Outputs: 1/2 ASIO Setup
Buffer size: 4096 samples
Sample rate: 44100 Hz
Latency: 92.88 ms

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Robin Walker - 04 Apr 01:23PM (edited 04 Apr 01:25PM)
> I don't have screen shot software.

Screen-shot support is built in to Windows. It is called "Snipping Tool"

> Interface: Line 3/4 (M-Audio Delta 1010LT) (DS)

This suggests that the audio will be sent to lines 3 and 4 of the Delta card. Which lines are your speakers connected to? Maybe you should try lines 1/2.

--
Sibelius 7.5/7.1.3/6.2/5.2.5, PhotoScore Ult 7.0.2, Dolet 6.3 for Sibelius, Windows 7 32-bit SP1, 4GB RAM

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 07:17PM
That did it. Thank you very much.

Are you close enough to Ohio that I could buy you a beer to say thanks in person?

I'm guessing you would know this too: I am hearing a great deal of breakup of the sound during playback of a large orchestral score. Is there an article that discusses methods of optimizing screen displays and the like to minimize this distortion?

Thank you again.

Tim Berens
http://timberens.com

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Robin Walker - 04 Apr 08:04PM
> Are you close enough to Ohio that I could buy you a beer to say thanks in person?

I'm only 3,830 miles away, but it's still a good idea!

> I am hearing a great deal of breakup of the sound during playback of a large orchestral score.
> Is there an article that discusses methods of optimizing screen displays and the like to minimize this distortion?

General principles:

- try to use an audio output device with an ASIO interface (rather than the "(DS)" interface you quoted above);

- avoid running other applications or processes on the PC which might take processor time away from Sibelius, even if they are in the background;

- especially avoid having "Task Manager" running, because it runs at High Priority;

- if the distortion sounds like drop-outs, increase the "Buffer Size" in "Audio Engine Options", so as to give more headroom for Sibelius to fill the buffer while the output device empties it;

- if the distortion sounds like overload, use the Mixer to lower the level of all individual channels slightly (an orchestra has a lot of instrument sounds adding together, and they might together overload the output device when singly they sound fine);

- use playback configuration "Sibelius 7 Sounds (Lite)" instead of "Sibelius 7 Sounds".

--
Sibelius 7.5/7.1.3/6.2/5.2.5, PhotoScore Ult 7.0.2, Dolet 6.3 for Sibelius, Windows 7 32-bit SP1, 4GB RAM

Back to top | All threads
 
Re: Sib. 7.5: Sound problems
Posted by Tim Berens - 04 Apr 09:47PM
Thanks for the suggestions. I will look into this later this evening.

Tim Berens
http://timberens.com

Back to top | All threads
 

Quick reply

To add a reply to the end of this thread, type it below, then click Reply.

(.sib, .png and .jpg only)

Messages in this thread

Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 02:42AM
     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Bob Morabito, 04 Apr 02:55AM
         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 10:54AM
             Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 11:15AM
                 Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 11:43AM
                     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 11:51AM
                         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 12:29PM
                             Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 01:23PM
                                 Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 07:17PM
                                     Re: Sib. 7.5: Sound problems - Robin Walker, 04 Apr 08:04PM
                                         Re: Sib. 7.5: Sound problems - Tim Berens, 04 Apr 09:47PM